تاریخچه زبان عبری

۲۵ دی ۱۴۰۲
۱۴:۱۴
1 نظر
تاریخچه زبان عبری

عبری زبان بسیار خاصی است و در خانواده زبان‌های آفریقایی-آسیایی جای می‌گیرد که در واقع شاخه‌ای از خانواده زبان‌های سامی است. محققان بر این باورند که این زبان از یکی از گویش‌های زبان کنعانی ایجاد شده، اما تاکنون هیچ کس قادر به مشخص کردن منشا دقیق آن نبوده است.

زبان عبری مدرن که امروزه صحبت می‌شود در عبری کلاسیک یعنی همان عبری در تورات ریشه دارد که قرن‌ها از آن برای عبادت، نوشتن و مطالعه استفاده می‌شده است. عبری مدرن و کلاسیک تفاوت‌های بسیاری دارند. در مقاله رمز و راز سیستم نوشتاری زبان عبری، با خصوصیات بیشتری از این زبان آشنا خواهید شد.

عبری در تورات
عبری در تورات
عبری در تورات

عبری کلاسیک بیشترین استفاده را در طول قرن هفتم تا دهم قبل از میلاد داشته است. بعد از تبعید بنی‌اسرائیل استفاده از عبری گفتاری کاهش یافت و تا قرن هشتم پس از میلاد مسیح تقریبا منقرض شد. زمانی که بنی‌اسرائیل به بابل بازگشتند، زبان یونانی موقتا جایگزین عبری شد. البته همچنان از عبری در متون ادبی و مراسم‌های مذهبی استفاده می‌شد، اما به عنوان یک زبان گفتاری صحبت نمی‌شد.

در میان سال‌های 132 تا 136 میلادی، دیگر کسی به زبان عبری صحبت نمی‌کرد زیرا بیشتر جمعیت یهودی تبعید و با جوامع جدید سازگار شدند. برخلاف عبری گفتاری که دیگر صحبت نمی‌شد، عبری نوشتاری برای قرن‌ها در اشعار، ادبیات، اسناد و متون مذهبی در جوامع پراکنده یهودی زنده ماند.

در اواخر قرن نوزدهم، جنبش صهیونیسم آغاز شد و این امر منجر به بازگشت یهودیان به سرزمین‌های فلسطین شد که در آن زمان بخشی از امپراتوری عثمانی بود. بسیاری از یهودیان فکر می‌کردند که مستحق یک سرزمین برای خودشان هستند. این افراد صهیونیست نامیده می‌شدند و یکی از رهبران آن‌ها الیزر بن یهودا بود.

الیزر بن یهودا یکی از رهبران یهودیان
الیزر بن یهودا یکی از رهبران یهودیان
الیزر بن یهودا یکی از رهبران یهودیان

مفهوم صهیونیسم به یک مسئله همگانی تبدیل شد و گروه‌های زیادی از مردم برای وطن خود می‌جنگیدند و در حال رسیدن به آن بودند.

در این میان، چند عامل به احیای زبان عبری کمک کرد. اول از همه، چندین گروه از یهودیان به روش‌های مختلف سعی در احیای این زبان داشتند که در مقیاس کوچک موفقیت آمیز بود، اما تا هنگام رخ دادن برخی مسائل واقعا مورد توجه نبود. برخی از روزنامه‌ها از زبان عبری به عنوان رسانه استفاده می‌کردند و برخی دیگر متون غیر مذهبی را هم به زبان عبری منتشر می‌کردند.

بن یهودا برای احیای عبری به عنوان یک زبان گفتاری تلاش بسیاری کرد. تقریبا در تمام شهرهای اسرائیل، خیابانی به نام او وجود دارد. او نقش بزرگی در احیا کردن عبری به عنوان یک زبان گفتاری داشت. بخاطر مکتب صهیونیسم، بسیاری از یهودیان به فلسطین که در آن زمان بخشی از امپراتوری عثمانی بود برمی‌گشتند تا برای خود وطن بسازند و این خیلی تأثیرگذار بود. بن یهودا نیز راهی فلسطین شد و به کار کردن روی پروژه بزرگ خود ادامه داد و شروع به ایجاد یک دولت و زبان یکپارچه برای مردم یهود کرد. او یک استراتژی داشت و سعی می‌کرد از زبان عبری منحصرا در منزلش استفاده کند و با همه یهودیانی که با آن‌ها در تماس بود به زبان عبری صحبت می‌کرد.

گام بعدی استفاده از عبری در مدارس بود، جایی که جوانان با پیشینه‌های زبانی مختلف بتوانند با زبان مشترک صحبت کنند. او در ترغیب معلمان برای تدریس به زبان عبری در مدارس، بسیار موفق عمل کرد. بسیاری از معلمان نیز دیدگاهی مشابه بن یهودا داشتند و در آن سال‌های سخت در کنار یکدیگر بسیار تلاش کردند تا زبان عبری از طریق دانش‌آموزان به صورت طبیعی به بقیه جامعه سرایت کند. او جای خالی واژه‌های امروزی را با ساختن کلمات جدید پر کرد. این دو آزمایش موفقیت آمیز بود، اما عبری هنوز در مقیاس وسیع صحبت نمی‌شد.

بن یهودا برای اینکه مردم به صورت روزمره با زبان عبری نوشتاری آشنا شوند، به یک رسانه نیاز داشت. بیشتر مردم از قبل با زبان عبری آشنا بودند چون می‌توانستند متون کتاب مقدس را بخوانند. بنابراین در یک روزنامه محلی شروع به انتشار مقالاتی به زبان عبری کرد. او از روزنامه‌ها برای معرفی کلمات جدید استفاده کرد، تا بتواند شکاف‌های عبری مدرن را پر کند. این امر باعث شد تا تلاش‌های دیگر هم برای احیای عبری در نیمه دوم قرن نوزدهم موفقیت آمیز باشد.

آخرین عامل مؤثر و کلید موفقیت مأموریت بن یهودا که باعث شد زبان عبری در آن هنگام به خوبی مورد توجه قرار بگیرد، به خاطر مهاجرانی بود که به فلسطین می‌آمدند. آن‌ها از کشورهای مختلف در سراسر اروپا می‌آمدند و به یک زبان مشترک نیاز داشتند. بسیاری از آن افراد، مانند خود بن یهودا، در واقع صهیونیست بودند. آن‌ها مشتاق استفاده از یک زبان مشترک برای مکالمه بودند و عبری نیز همان زبان بود.

صهیونیست
صهیونیست
صهیونیست

زبان عبری با افزایش تعداد افرادی که به این زبان صحبت می‌کردند، به زبان رایج و مشترک بین مردم تبدیل شد. اکثر آن‌ها از قبل با این زبان آشنایی داشتند، بنابراین عبری صحبت کردن آنقدرها هم سخت نبود و مجبور نبودند یک زبان کاملا جدید یاد بگیرند. او برای کمک به افرادی که در حال یادگیری عبری بودند، شروع به تدوین یک فرهنگ لغت کرد. در نهایت، تمام کلمات را در آن گردآوری کرد که شامل عبری کلاسیک و عبری مدرن بود.

زبان عبری در سال 1922 در کنار انگلیسی و عربی، تبدیل به زبان رسمی فلسطین شد که در آن زمان تحت قیمومیت بریتانیا بود. این زبان در سال 1948، به زبان رسمی دولت تازه اعلام شده اسرائیل نیز درآمد. امروزه زبان عبری در اسرائیل به رایج‌ترین زبان گفتاری و نوشتاری بدل گشته است. عبری مدرن از واژگان سامی در عبری کلاسیک ساخته شده است. این دو ظاهر نوشتاری یکسانی دارند، اما هنوز هم بسیاری از کلمات، اروپایی هستند و از انگلیسی و سایر زبان‌ها عاریه گرفته شده‌اند.

بسیار شگفت انگیز است که زبان عبری طی 50 سال از حالت عدم تکلم به زبان رسمی تبدیل شد. شگفت‌انگیزتر این است که صهیونیست‌ها به فلسطین آمدند، جایی که بعدا بازماندگان هولوکاست به آن‌ها پیوستند و با هم دولت اسرائیل را تشکیل دادند. بنابراین دو رویا به حقیقت بدل گشت. یک سرزمین به عنوان وطن و احیای عبری به عنوان یک زبان گفتاری برای قوم یهود.

یهودیان
یهودیان
یهودیان

ما در مقاله آشنایی با جامعه اسرائیل جنبه‌های گوناگونی از رفتارهای مردم اسرائیل را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

اگرچه زبان عبری از منطقه خاورمیانه سرچشمه می‌گیرد، اما در طول تاریخ دفعاتی وجود داشته که این زبان در این منطقه توسط هیچ کس صحبت نمی‌شده است.

از نظر فرهنگی، عبری زبان قوم یهود در نظر گرفته می‌شود. عبری مدرن نیز یکی از زبان‌های رسمی اسرائیل است. بنابراین، ساکنان اسرائیل، اعم از یهودی و غیر یهودی و حتی اسرائیلی‌های خارج از کشور به این زبان صحبت می‌کنند.


سخن پایانی:

زبان عبری چرا مهم است و چرا باید عبری یاد بگیریم؟

عبری یکی از قدیمی‌ترین زبان‌های جهان است. با یادگیری زبان عبری، به هزاران سال متون ادبی، تاریخی و فلسفی دسترسی خواهید داشت.

عبری مدرن از عبری کتاب مقدس می‌آید، زبانی که تاناخ یعنی عهد عتیق به آن نوشته شده است. بنابراین می‌توانید درک کنید که این کتاب واقعا در مورد چیست.

با یادگیری زبان عبری، می‌توانید بینش جدیدی در مورد تاریخ قوم یهود به دست آورید. ملتی که تا امروز، حوادث گوناگونی را پشت سر گذاشته است. حقیقتا مانند زدن دو نشان با یک تیر است.

دانستن زبان عبری به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر بتوانید با مردم یهودی زبان ارتباط برقرار کنید. در مقاله گردشگری در اسرائیل به جنبه‌های مختلف این موضوع پرداخته‌ایم.

نویسنده مطلب
author profile
author profile
سرزمین عبری
تیک آبی
ما ارائه دهنده کامل‌ترین دوره‌های آموزش زبان عبری در ایران هستیم. در دوره‌های ارائه شده از بهترین و پر بازده‌ترین روش‌های یادگیری استفاده شده است. بنابراین از شما دعوت می‌کنیم با ما همراه باشید تا شاهدی بر صحت ادعای ما بوده و همچنین سطح کیفیت بالای دوره‌های ارائه شده را تایید نمایید.
نظرات
1 نظر

1 دیدگاه دربارهٔ «تاریخچه زبان عبری»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × پنج =

پیمایش به بالا